Tips voor de warmte!

Tips voor de warmte!

Op de warmere dagen is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan uw huisdier. Veel dieren kunnen namelijk niet tegen de hitte. Daarom is het van belang dat uw huisdier koel blijft en niet oververhit raakt: dit kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn!

Dieren hebben veel minder zweetklieren dan wij, dus is het lastiger voor ze om hun warmte kwijt te raken via zweet. Wij hebben in dit artikel per diersoort beschreven waar u op moet letten op de warmere dagen van het jaar. Ten eerste is oververhitting levensgevaarlijk. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden. Het bloed wordt dan dik en stroperig waardoor het niet goed meer kan stromen. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in het lichaam. Al bij temperaturen van 20 graden Celsius kunnen dieren oververhit raken!

Wat zijn de signalen van oververhitting?

  • Het dier is suf en wil of kan niet meer opstaan
  • Soms hijgt het dier (lang niet altijd!)
  • Het dier braakt of begint te kwijlen
  • Diarree
  • Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts
  • Rode slijmvliezen
  • Geen eetlust

Wat te doen bij oververhitting?

  • Bel direct een dierenarts of de dierenambulance zodat het dier zo snel mogelijk wordt geholpen. Ook kunt u het nummer 144 bellen, dit is het landelijk noodnummer voor dieren in acute nood.
  • Breng het dier naar een koele plek.
  • Maak het dier nat met lauwe, vochtige doeken en zorg dat de doeken nat blijven. Hierbij is het belangrijk dat de rug niet nat wordt, maar alleen de voeten, buik en borst. Koud water zorgt ervoor dat de aderen vernauwen wat het afkoelen vertraagt, dus er moet lauw water gebruikt worden.
  • Koel het dier eventueel extra met een ventilator, maar laat het dier niet te snel afkoelen.

Ik zie een dier in een hete auto. Wat kan ik doen?

Bel direct 144, het landelijk noodnummer voor dieren in acute nood. Hier helpen zij u verder met de situatie. Indien er spoed is en er geen tijd is om de politie af te wachten, zullen zij toestemming geven om de ruit in te slaan. Zo wordt er snel gereageerd en voorkomt u dat u aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade aan de auto.

Honden

Anders dan katten zijn honden vaak minder vrij om zelf verkoeling te zoeken. Daarbij mogen zij vaak met de baas mee, wat voor problemen kan zorgen. Maak daarom gebruik van de onderstaande tips:

  • Laat uw hond zo veel mogelijk thuis bij warm weer. Daar kan hij zelf een rustige en koele plek uitkiezen. Mocht de hond toch mee moeten, kies dan een zo vroeg mogelijk tijdstip in de ochtend of juist later op de dag als het weer afkoelt. Zorg voor koeling in de auto, neem water mee en wees er ook zeker van dat er op de plek van bestemming koelte te vinden is. Laat de hond NOOIT in de auto. Ook niet in de schaduw of met de ramen open.
  • Maak op warme dagen geen lange wandelingen met de hond. Kies voor een korte wandeling vroeg in de ochtend of laat op de dag. Ga dus ook zeker niet fietsen of hardlopen, want nogmaals: al bij temperaturen van 20 graden Celsius kunnen dieren oververhit raken.
  • Wat heel erg belangrijk is: asfalt en zand kunnen gloeiend heet worden! Honden kunnen daar hun poten op verbranden. Test de ondergrond door minimaal tien seconden uw hand er op te leggen. Dan zult u zelf snel genoeg merken of het te heet is of niet.
  • Het is een goed idee om uw hond af te laten koelen door middel van zwemmen als uw hond hier van houdt. Zorg er wel voor dat dit schoon water is en zorg dat uw hond goed opdroogt, maar laat hem niet te lang in de zon staan. Bij langharige honden kan de vacht gaan broeien wat tot smetplekken op de huid kan leiden. Voor sommige honden is pootjebaden al genoeg om af te koelen. Indien uw hond niet zo van water houdt, kunt u een koelmatje of koelhalsband proberen.

Niet alleen in de auto, maar ook in een tent, camper of schuurtje kan het heel erg warm worden. Laat uw hond hier niet in achter.

Katten

Over het algemeen zorgen katten goed voor zichzelf. Vaak zoeken zij snel een plekje in de schaduw op om af te koelen. Door hun isolerende vacht houden ze voor een groot deel de warmte buiten. Toch kunt u wel op een paar dingen letten:

  • Katten met lichtroze oorschelpen zijn gevoelig voor verbranding en hebben daarom een verhoogde kans op huidkanker. Als er een hoge zonnekracht is, is het belangrijk om deze in te smeren met zonnebrand voor baby's, factor 50. Let hierbij wel op dat er geen zink of salicylaten in zitten, deze zijn bij grotere hoeveelheden giftig. Ook zijn er speciale zonnebrandcrème's te koop voor katten.
  • Zet bij warm weer vooral de ramen open, maak kijk uit met kiepramen! Katten kunnen via de bovenzijde naar beneden glijden wanneer zij verkoeling opzoeken, en kunnen hierdoor vast blijven zitten aan de zijkant. Zorg dat de kat niet in de buurt van het raam kan komen of koop speciale afdeknetten om te voorkomen dat de kat vast blijft zitten.
  • Katten hijgen niet net als honden om hun warmte kwijt te raken. Gaan ze dit doen, dan is de kat zwaar oververhit en in kritieke toestand. Onderneem direct actie door de dierenarts te bellen.

Konijnen

Konijnen kunnen van nature de hitte niet goed verdragen. Daarom hebben wij tips om uw konijn door de zomer heen te helpen:

  • Zorg dat het nachthok van het konijn goed in de schaduw staat. Geef uw konijn de mogelijkheid om te graven: ondergronds is het veel koeler.
  • U kunt voor verkoeling zorgen door middel van een bak met (speel)zand neer te zetten. Dit blijft voor een lange tijd koel. Ook kunt u een steen in de vriezer leggen en daarna bij het konijn leggen. In dierenwinkels kunt u een speciale koelmatten kopen. Gebruik hiervoor geen koelelementen voor koelboxen of coolpads die wij voor onszelf gebruiken. Hier zitten giftige stoffen in die vrij kunnen komen als het konijn hier aan gaat knagen.
  • Als u een buitenkonijn heeft, kunt u witte, vochtige doeken over hok heen hangen. Let hierbij wel op dat de uitgang vrij blijft, in verband met toenemende luchtvochtigheid. Konijnen zelf mogen nooit nat worden, hierdoor wordt hun vacht broeierig. Alleen de punten van de oren kunt u vochtig maken.
  • Verdeel groenvoer en droogvoer over de dag. De warmte verlaagt het energieniveau waardoor dieren minder snel eten en bewegen. Hierdoor kunnen de darmen stil vallen en stoppen de dieren met eten. Zorg hierbij ook meerdere keren per dag voor vers drinkwater.
  • Naast oververhitting is de madenziekte (myasis) een gevaar bij warm weer. In de maanden mei tot september zoeken groene vliegen graag vieze billen of wondjes van konijnen op om hun eitjes in te leggen. De maden vinden in korte tijd een weg naar binnen en zullen binnenin nare verwondingen aanrichten, vaak met de dood als gevolg. Als een konijn besmet is, is het van levensbelang om snel in actie te komen: bel de dierenarts voor behandeling. Na de behandeling moet het konijn binnen verblijven in een ruimte waar geen vliegen kunnen komen
  • Om de madenziekte te voorkomen, is het van belang om dagelijks te controleren op plakpoep en kleine wondjes. Ook is het mogelijk het konijn elke drie maanden in te spuiten met een anti-madenspray, verkrijgbaar bij de dierenarts. De vliegen leggen dan nog steeds eitjes, maar deze komen niet uit.

Cavia's

Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden. Enkele tips:

  • Plaats het hok niet in de zon of voor een raam, maar in de schaduw. Het is verstandig om het hok te verplaatsen naar de meest koele kamer in het huis. Zet nooit een ventilator op het hok.
  • Om de gevoelstemperatuur lager te krijgen, kunt u een luchtontvochtiger gebruiken. Zo kunnen cavia's hun warmte beter kwijt.
  • Geef cavia's vroeg in de ochtend of laat op de avond hun eten. Op deze tijdstippen zijn ze veel actiever bij warm weer en dus eten ze beter. Verdeeld over de dag kunt u stukjes groente om de vochtopname te verbeteren. Restjes groente moeten snel weer weggehaald worden omdat deze sneller kunnen gaan rotten.
  • Net als bij konijnen kunt u een bakje (speel)zand neer te zetten. Dit blijft voor een lange tijd koel. Ook kunt u een steen in de vriezer doen en daarna bij de cavia leggen, of speciale koelmatten kopen. Gebruik ook hier weer geen koelelementen voor koelboxen of coolpads die wij zelf gebruiken. Hier zitten giftige stoffen in die vrij kunnen komen als de cavia hier aan knaagt.
  • Bij langharige cavia's kunt u de haren kortknippen, dat maakt al een groot verschil voor hen.
  • Als uw cavia toch oververhit is geraakt, neem dan contact op met de dierenarts.

Vogels

Ook vogels kunnen last hebben van de hitte, vooral als de temperatuur binnen korte tijd verhoogt.

  • Zorg voor een waterbadje met vers, koel water. Hier kunnen ze uit drinken en een verkoelend badje in nemen. Sommige vogels genieten van een douche door middel van een plantenspuit.
  • Voorkom stress: stel koppelen of een bezoek aan de dierenarts, wanneer dit niet echt nodig is, uit.
  • Heeft u een buitenvolière? Dan helpt het om witte, vochtige doeken over het hok heen te leggen. Let hierbij op dat de uitgang vrij blijft in verband met toenemende luchtvochtigheid.
  • Heeft u het idee dat uw vogel het te warm heeft? Gebruik voor het afkoelen water met wat zeepsop. Zo hecht het water beter aan de veren en huid waardoor het afkoelen sneller gaat.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Bel ons gerust op 035-601 42 11 voor advies. De assistentes helpen u graag verder! Wees voorbereid op de warmte en help zo uw huisdier de zomerdagen door.

Bron: Sofia Vereeniging