Let op: Tot 1 november zijn we open op de maandag en donderdag van 8.30- 17 uur. Heeft u nog niet uw patientendossier opgevraagd? Doe dit dan voor 1 november per email!

Vaccinaties

In het belang van een gezonde kat raden wij u aan uw kat elk jaar te vaccineren

Vaccinatieschema

Kittens worden op negen en twaalf weken gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte.

Op één jaar leeftijd wordt de enting herhaald en vervolgens jaarlijks. De enting tegen kattenziekte is na één jaar leeftijd drie jaar geldig, niesziekte moet ieder jaar herhaald worden.

Jaarlijkse gezondheidscheck

Vooraf aan de vaccinatie voeren we eerst een gezondheidscheck out. Hierbij kijken wij uw huisdier van top tot teen na om te onderzoeken of hij nog helemaal gezond is.

Pension

Als uw kat op vakantie gaat in het pension, stelt het pension vaak eisen met betrekking tot de vaccinatie. Vraag voor u reserveert na welke eisen voor het pension gelden. Vaak mag de vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte niet langer geleden zijn dan zes maanden en een enkele keer is een extra neusenting tegen Bordetella Bronchiseptica noodzakelijk.

Buitenland

Als uw kat mee gaat naar het buitenland moet de kat gevaccineerd worden tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie kan vanaf drie maanden leeftijd worden toegediend. Vaak moet u voor een vakantie naar het buitenland al enkele maanden van tevoren onze praktijk bezoeken voor de vaccinatie en voor sommige landen is een bloedonderzoek noodzakelijk. Voor meer informatie kunt u kijken op www.licg.nl.

De meest gestelde vragen over het vaccineren van katten

  • Waarom is vaccineren belangrijk?
  • Waarvoor kan ik mijn kat laten vaccineren?
  • Hoe werken vaccins?
  • Waarom moet ik mijn kat laten hervaccineren?
  • Ik heb een binnenkat, zijn kittenentingen dan genoeg?
  • Wanneer en hoe vaak moet mijn kat worden gehervaccineerd?

Waarom is vaccineren belangrijk?

Waarom is vaccineren belangrijk?

Als katteneigenaar verzorgt u uw kat natuurlijk zo goed mogelijk. Een goede voeding en de juiste verzorging houden uw huisdier gezond en in topconditie. Helaas kunt u hiermee niet alle ziekten voorkomen. Een flink aantal infectieziekten kunnen de gezondheid van uw dier bedreigen. Deze ziekten worden overgebracht door direct contact tussen katten onderling, maar ook via andere wegen. Gelukkig kunt u uw kat bescherming bieden tegen de meeste van deze ziekten door middel van vaccinatie.

Waarvoor kan ik mijn kat laten vaccineren?

Tegen welke ziekten kan ik mijn kat laten vaccineren?

Wij enten standaard tegen katten- en niesziekte. Optioneel kan er gevaccineerd worden tegen rabiës (bij bezoek aan het buitenland of na het vangen van vleermuizen) of Bordetella bronchiseptica (verplicht voor sommige pensions).

Hoe werken vaccins?

Hoe werken vaccins?

Met een vaccinatie wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke afweer van uw kat. Vaccinatie tegen een bepaalde ziekte zet het lichaam aan om afweer (middels antistoffen) tegen een ziekte op te bouwen. Er zijn vaccins die beschermen tegen één enkele ziekte. Bij andere vaccins wordt de bescherming tegen een aantal ziekten gecombineerd binnen een zelfde vaccin. Dankzij zo’n combinatie‐vaccin hoeft uw dier niet tegen elke ziekte afzonderlijk te worden ingeënt en zijn er dus minder injecties nodig.

Waarom moet ik mijn kat laten hervaccineren?

Waarom moet ik mijn kat laten hervaccineren?

Over het algemeen geldt dat de bescherming die een vaccinatie biedt in de loop der tijd steeds minder wordt. Het lichaam van uw kat heeft dan een nieuwe stimulans nodig om de bescherming tegen een bepaalde ziekte op peil te houden. Dat kan door het geven van een hervaccinatie.

Ik heb een binnenkat, zijn kittenentingen dan genoeg?

Ik heb een binnenkat, zijn kittenentingen dan genoeg?

De eerder genoemde infectieziekten kunnen overgebracht worden door direct contact tussen katten, maar sommige ziekteverwekkende virussen kunnen ook buiten het dier overleven. Een kat hoeft dus niet altijd in contact te komen met andere katten om ziek te worden! Daarnaast kunnen ziekteverwekkers ook uw huis worden binnen gebracht via uw kleding, schoenen of zelfs uw eigen handen. Deze kiemen kunt u meedragen na contact met andere katten, bijvoorbeeld op visite, maar ook indirect doordat u buiten loopt op een plek waar eerder een (zieke) kat is geweest. Vaccinatie van alle katten is dus van belang, zelfs van katten die niet of nauwelijks buiten komen.

Wanneer en hoe vaak moet mijn kat worden gehervaccineerd?

Wanneer en hoe vaak moet mijn kat worden gehervaccineerd?

Wanneer en hoe vaak zo’n hervaccinatie dient te worden toegediend is niet alleen afhankelijk van de ziekte waartegen gevaccineerd wordt, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd van de kat en de omgeving waarin het dier zich bevindt. Tegenwoordig gebruiken wij vaccins die tegen bepaalde ziekten een veel langere immuniteit geven, waardoor uw kat minder vaak tegen alle ziekten gevaccineerd hoeft te worden.

Terug naar Katten