Let op: Tot 1 november zijn we open op de maandag en donderdag van 8.30- 17 uur. Heeft u nog niet uw patientendossier opgevraagd? Doe dit dan voor 1 november per email!

Gebitsverzorging

Wij hebben een tandheelkundig specialist in dienst

Een slechte adem, verkleuring van de tanden, tandsteen, bloedend of ontstoken tandvlees: Het zijn allemaal tekenen van een slecht onderhouden gebit. Bij mensen is een regelmatig bezoek aan de tandarts heel normaal. Bij huisdieren is gebitsonderhoud wat minder gebruikelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat 80 procent van de honden en katten van vier jaar en ouder problemen heeft met het gebit. Voor de gebitten van onze huisdieren hebben wij een tandheelkundig specialist in dienst. Hij weet alles over de gebitten van dieren.

  • Slecht gebitsonderhoud
  • Gebitsreiniging
  • Goede gebitshygiëne
  • Wortelkanaal en beugel

Slecht gebitsonderhoud

Slecht gebitsonderhoud

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de tanden en kiezen veroorzaken: tandplak. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandvlees en het tandsteen kunnen zich weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor tandvleesontsteking. Als dit niet wordt behandeld, breidt de ontsteking zich uit naar het bot waardoor uiteindelijk tanden en kiezen uitvallen.

Behalve het ongemak van verlies van tanden en kiezen heeft uw huisdier hier ook flinke pijnklachten van. Naast de eerder genoemde tekenen van slecht gebitsonderhoud, hebben de dieren moeite met kauwen op harde brokken en gaan ze vaak extra speekselen. Omdat uw hond, gek genoeg, meestal normaal blijft eten, ondanks soms zeer ernstige gebitsproblemen, raden wij u aan het gebit regelmatig te controleren en bij twijfel met ons contact op te nemen.

Gebitsreiniging

Gebitsreiniging

Omdat het dier voor een gebitsreiniging goed stil moet liggen, worden ze onder algehele narcose gebracht. De behandeling bestaat uit handmatig en ultrasoon (elektrisch) reinigen van het gebit en verwijderen van tandsteen. Na het reinigen kunnen de tanden en kiezen beoordeeld worden en indien nodig zullen er elementen getrokken worden. Honden kunnen prima normaal functioneren bij missende tanden en kiezen. Aan het einde van de behandeling wordt het gebit gepolijst.

Goede gebitshygiëne

Goede gebitshygiëne

Als het gebit van uw huisdier schoon is, is het zaak dat te onderhouden. Aangeraden wordt het gebit twee tot drie keer per week te poetsen met speciale borstels en tandpasta (humane tandpasta is niet geschikt voor honden). Daarnaast kunt u het dier regelmatig kauwstaven geven die een reinigende werking hebben. Ook is er speciale voeding op de markt om tandsteen tegen te gaan en een nare geur te voorkomen. Laat ons daarnaast regelmatig het gebit van uw huisdier controleren en zo nodig reinigen.

Wortelkanaal en beugel

Wortelkanaal en beugel

Verder kan onze tandheelkundig specialist onder andere wortelkanaalbehandelingen uitvoeren, beugels plaatsen, kaaktumoren behandelen en kronen plaatsen. Het werkgebied van onze tandheelkundig specialist omvat ondermeer orthodontie, prosthodontie, parodontologie en kaakchirurgie.

Terug naar Honden